Fra vi startet å utvikle dette helsetilbudet har intensjonen vært å få dette inn i det offentlige helsevesen.

HVEM ER MEST UTSATT?

Dette fordi vi erfarer at veldig mange går med følge problemer knyttet til svak kjerne- og bekkenmuskulatur

RISIKO FAKTORER


Alle som sliter med
smerter i nakke, skuldre,
rygg og bekken (underliv).
Både menn og kvinner er
utsatt for å utvikle samme plager.

Forskning viser at risiko for å
utvikle under livsproblemer øker ved:


- høy BMI
- Multipara (gjentatte graviditeter og fødsler)
- Vaginal fødsel
- Langvarig trykketid under fødsel
- Instrumentelle fødsler
- Fødselsskade
- Operasjon i buk/ nedre i buk (hysterektomi/ prostata)
- Sykdom eks. diabetes, kronisk hoste, nevrologisk sykdom
- Svak kropp/ muskulatur grunnet sykdom
- Overgangs alder og alderdom



FELLES
TREKK

Et felles trekk for alle som er i risiko gruppen over er at det ikke finnes et solid og systematisk behandlings opplegg som rehabiliterer for å oppnå livslang effekts som resultat.

KVINNER - DEN MEST SÅRBARE GRUPPEN

KVINNER MANGLER ET HELSETILBUD SOM TILBYR:

BARSELKVINNER ER I STOR RISIKO GRUNNET

MANGEL PÅ OPPFØLGING
ETTER FØDSEL


I dagens samfunn finnes det ingen systematisk oppfølging som følger opp barselkvinner ift. sin psykiske og fysiske helse. Dette er en av hovedgrunnen til at StaticMotion® og Kongsberg Bekkenhelseklinikk ble opprettet.


HVA STÅR I
RETNINGSLINJENE?


I henhold til helsedirektoratets retningslinjer skal alle familier med ett nyfødt barn har krav på hjemmebesøk av jordmor etter fødsel. Dette skal skje innen to uker etter fødsel 7-10 dager.


Dette er oppfølgingen som skal være en standard for barselkvinner i dag

Men retningslinjene skriver samtidig at det er ulik praksis fra kommune til kommune, og grunnet mangel på jordmor kapasitet er ikke dette et realistisk krav.

Er dette samtidig en god nok oppfølging av mors fysiske og psykiske helsetilstand etter å ha født barn?

KROPPSLIGE
FORANDRINGER 

Etter fødsel gjennomgår kvinnen store kroppslige forandringer. Kroppen er svak og preget etter nesten et år med en baby i magen.

Kroppen skal tilbake til en ikke gravid tilstand, samtidig som hormoner herjer, det produseres melk, og barnet krever all oppmerksomhet.

Mange kvinner formidler at de ikke kjenner igjen seg selv kroppslig eller psykisk. Dette er en overveldende fase i livet, og det er lite tid å fokusere på sin egen kropp.

Som jordmor ser jeg behovet for at barselkvinner trenger en systematisk oppfølging hvor hovedfokuset er på kvinnen og utfordringer i barseltid. 

Barseltiden er ikke en tilstand som omhandler den første tiden etter fødsel. Dette er tilstanden du er i  etter fødsel, og kan vare i mange måneder opp til et år eller mer. 

LITE FOKUS PÅ 
FORSKNING

Dessverre er det lite fokus på hvilke konsekvenser en svak og ødelagt kjerne og bekkenmuskulatur har får helsen i årene som kommer. 

Det er lite forskning på området og kunnskapen som er dere ute ser ikke ut til å ha nådd kvinnen selv.

Kongsberg bekkenhelseklinikk har derfor opprettet et nytt tilbud. Hvor helhetlig og systematisk oppfølging av barselkvinnen står i fokus.


BARSELKVINNER ER EN STOR RISIKO GRUPPE


Selv om alle er utsatt for å utvikle plager er allikevel kvinner i størst risiko for å utvikle de store helseplagene som kan utvikle seg til å bli kroniske og påvirke hele kroppen negativt.

Denne gruppen er i større risiko fordi musklene i kjerne og bekken gjennomgår en stor fysiologisk traume ved hvert svangerskap og fødsel. Uten riktig rehabilitering vil svakheter i disse muskelgruppen føre til plager og symptomer i nakke, rygg, og bekken. Les om symptomer på underlivsplager her.



FYSIOLOGISKE FORANDRINGER I KROPPEN

Under et svangerskap skjer det store forandringer i kroppen på kort tid. Musklene tøyes til det maksimale og uten riktig veiledning kan det ta lang tid før musklene trekker seg sammen igjen.

Under fødsel skjer også en fysiologisk traume på den ytre og indre bekken muskulaturen. Mange får store rifter som kan ha affisert viktige muskler, bindevevshinner og nerver.

Mange går med nedsatt livskvalitet og dårlig psykisk og fysisk helse etter fødsel. For behandling blir kvinnene sendt frem og tilbake mellom spesialisthelsetjenesten og det privat. Og mange får lokal behandling av sine problemer med kortvarig behandlingsresultat.

Slik skal det ikke være.

Kongsberg Bekkenhelseklinikk mener det burde "røskes" litt opp i retningslinjer innenfor barselomsorgen. Hva tenker du?


Link til retningslinjer HER.


EGEN ERFARING

".. ved tettere oppfølginga av barselkvinnen mener jeg at f.eks "en stille barsel depresjon" kunne vært oppdaget hos flere.."

Av egen erfaring har jeg opplevd en "stille" barsel depresjonuten å bli fanget opp av systemet. Det var barnet det var fokus på, ikke meg.

Jeg visste ikke selv at jeg befant meg på et krevende stadiet i livet, ikke før i etterkant. Når jeg ser tilbake på denne tiden kjenner jeg ikke meg selv igjen. 


Jeg er ikke alene om dette, og ved tettere oppfølginga av barselkvinnen mener jeg at f.eks "en stille barsel depresjon"  kunne vært oppdaget hos flere.

Det er betydelige "gap" og mangler i "Nasjonale retningslinjer for Barsel". Dette er et felt det absolutt trengs mer forskning på, for å få et bedre helsetilbud for kvinner.

Se vårt video som belyser et viktig helsetilbud til barselkvinner:

TILBAKE TIL