
RETTIGHETER § TIL KVINNER SOM OPPLEVER HELSEPLAGER ETTER FØDSEL

HVILKE
RETTIGHETER HAR EGENTLIG BARSELKVINNEN IFT. HELSEPLAGER
ETTER FØDSEL?
Kvinner som har født har rettigheter ift. sin helse som ikke blir fulgt godt nok opp i praksis.
Om du er utsatt for noen av disse eksemplene under, råder jeg deg å ta kontakt med din fastlege for en god utredning så du kan få ordnet opp i plagene før de utvikler seg til å bli verre og eller kroniske.
1. Smerter
Smerter i operasjonssår eller rift, som vedvarer etter såret skal ha grodd. Dette kan være arrvev, eller fødsels rift som kan ha vært sydd feil. Viktige hinner mellom vulva og tarm kan ha blitt oversett, og dette kan føre til store helseplager ift. avføring, nytelse ved samleie eller følelsen av "at underliger føles annerledes".
Mange sliter med smerter i halebein, eller bekken plager (løsning/ låsning) som fører til funksjonsnedsettelse og hemmer daglig aktivitet og gjøremål. Tallene viser at opp til 20% av kvinner som har født sliter med dette. Noe jeg mener kan være et underrapportert tall.
Smerter under samleie er en stor belastning, og så mange som over 60% sliter med dette som resultat etter fødsel. Dette kan utgjøre stor skade ift. selvfølelse, samliv og psykisk helse.
2. Urin inkontinens
Dette er en vanlig plage som opp til 50 prosent av barselkvinner opplever etter fødsel.
Mange av mine pasienter forklarer at de ikke har inkontinens, men har urinlekkasjer. Dette er en og samme ting.
Å være inkontinent betyr ikke at en tisser på seg hele tiden, men at muskulaturen ikke er sterk nok til å holde urin ved aktiviteter, host, nys eller hastverk.
Dette er "vanlige" plager, men som er en faktor for redusert helse og livskvalitet.
Urinlekkasje er et tidlig tegn på slapp/ skadet bekkenmuskulatur, men som er fult mulig å forebygge eller rehabilitere ved riktig veiledning.
3. Fekal inkontinens
Så mange som 25-60% av kvinner som har født sliter med ufrivillig luft avgang.
Dette er forårsaket av slapp muskulatur i bekkenbunn og lukkemuskel i endetarm.
Et vanlig problem som for mange både er flaut og skamfullt. Dette er et vanlig problem som en enkelt kan forebygge ved riktig hjelp og veiledning.
4. Splittede magemuskler
At magemuskler splitter seg er en fysiologisk prosess ved at magen vokser og mage muskler og bekken muskulatur tøyer og strekkes etterhvert som baby vokser.
Opp til 60% kvinner opplever plager som resultat av splittede magemuskler. Uten riktig oppfølging etter fødsel klarer ikke kvinnen å samle muskulaturen, og mange tyr til operasjon som kan løse enkelte problemer, men dette løser ikke hovedproblemet ved svak muskulatur i kjerne og bekken etter fødsel.
Det er her "jeg mener" alle skulle fått ordentlig faglig rehabilitering, oppfølging og veiledning for å få styrket kroppen tilbake.
5. Fremfall av livmor/ nedre organ prolaps
Statistikk viser at opp til 50% av kvinner som har født utvikler en eller annen form for underlivs prolaps.
Siden det er lite forskning på helse konsekvenser til barselkvinner mistenker jeg at tallene er høyere enn rapportert. På dette området finnes det solid evidens basert forskning hvor så mange som 75% av fokus gruppen rapporterer bedring ved bekkentrening. Det har også blitt uført norske studier som har vist signifikant bedring ved trening.
6. Svangerskap-/ Barsel depresjon
I følge helsenorge sin statistikk vil 1 av 10 oppleve depressive symptomer i graviditet og barsel. 1 av 20 kvinner er utsatt for å utvikle alvorlig depresjon.
Det er mange faktorer som spiller inn ift. hvor utsatt en er. Trykk på link fra helsenorge om du ønsker å lese mer om dette, eller gå i kilder under Meny.
Som jordmor har jeg fått erfare både privat og i arbeid at depresjon kan være vanskelig å oppdage, Ikke alle vet selv at de er i en barsel depresjon. " Stille barsel depresjon" er et begrep som jeg beskriver om denne tilstanden.
De som tidligere har opplevd depresjon og har historie som tilsvarer at de er i risiko blir ofte fulgt tett opp.
Men jeg mistenker store mørketall. Kvinner som ikke er i risiko sonen, men som allikevel opplever symptomer, men ikke forstår at dette er en unormal psykisk reaksjon vil ikke alltid kunne formidle dette på en måte hvor det vil settes inn tiltak.
Etter retninger innen barselomsorgen skriver at dette skal taes opp som et tema ved jordmor besøk 7-10 dager etter fødsel. Depresjon kan for mange utvikle seg over tid, en god stund etter fødsel. Og noen dager er enklere, andre dager, er alt mørkt.
Men når skal en ta steget for helsehjelp, når en allikevel ser at de gode dagene er der, innimellom?
Det finnes ingen systematisk oppfølging av ALLE barselkvinner, som kan oppdage depresjon flere måneder etter fødsel. Men det finnes forskning på utfall av hvilke betydning barsel depresjon har for tilknytning til barnet, og hva dette vil påvirke kvinnen som omsorgeperson.
7. Nerveskader etter fødsel
Økt risiko er langvarig utdrivnigstid med bena i benholdere, samt instrumentelle fødsler hvor det blit lagt episiptomi og vakuum. Barnet kan forårsake perifer nerveskade på vei ned i fødsels kanal.
Nerveskader i bekkenmuskulatur kan forårsake fekal og urin inkontines. Samt reduserer helse og livskvaliteten betraktelig. Søk hjelp om du opplever dette. Du har krav på helsehjelp!
FYSISK HELSE PÅVIRKER DEN
PSYKISKE HELSEN
Alle punkter over spiller en betydelig rolle på kvinnens helhetlig helse.
Fysiske utfall påvirker så den psykiske helsen, som igjen fører til negativt utfall ift.
daglig aktivitet, arbeid, familieliv og det sosiale.